Stress – Oro – Ångest

Vi börjar med stressen.

Det är inte bara naturligt att känna stress utan också nödvändigt.

Tyvärr har vi människor inte hunnit med i den snabba utvecklingen vi skapat. Hela din varelse fungerar på samma sätt som för tiotusentals år sedan. Då handlade det om att vi mötte faror i form av vilda djur, anfallande stammar eller behövde extra styrka för att jaga och få mat för dagen.

I dagens komplexa samhälle dyker det upp massor av ”vilddjur” som vi uppfattar att vi behöver slåss med eller fly från. Dagens vilddjur är situationer vi inte har full kontroll på, eller känner oss otillräckliga inför.

Det är samma reaktioner i kroppen nu som då. Dessutom kan inte hjärnan skilja på fantasi och verklighet. Allt du tänker är på riktigt!

Vad är det då som händer?  När faran dyker upp står vårt alarmsystem igång och kortisol utsöndras för att vi ska klara situationen. Vi är i full beredskap för att fly eller slåss. Pulsen ökar, vi svettas och får tunnelseende. Följden förväntas bli någon form av fysisk aktivitet, men i dagens samhälle är det sällan det behövs. Det gör att det tar längre tid att balansera hormonerna igen.

Återhämtning är A och O efter stresspåslag. Även måttlig fysisk aktivitet hjälpen oss till återhämtning.

Stress är inte farligt utan helt naturligt och inget att vara orolig för, så länge man ser till att ha perioder av återhämtning.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *